Produktyimg Menu

Zdravé jídlo na kempování bez výčitek a kompromisů

Než vyrazíte pod stan, na vodu nebo výpravu či expedici, musíte promyslet, jaké jídlo na cesty bude nejlepší. Obecně platí, že byste měli sáhnout po potravinách, které jsou trvanlivé a zvládnou samotnou přepravu. Záleží také na tom, kam se chystáte a jaké vybavení budete mít na přípravu jídla k dispozici. Abyste si nemuseli odpírat výživné stravování, poradíme, jaké zdravé jídlo je nejvhodnější.

Jaké jídlo si vzít na dovolenou aneb i mimo město se můžete stravovat zdravě a kvalitně

Pokud se chystáte na dovolenou k moři, na hory nebo do nějaké světoznámé metropole a budete mít k dispozici kuchyňku, příprava vlastního jídla nebude představovat žádný problém. Nemusíte si dělat ani velké zásoby, jednoduše využijete lokálních surovin. O zdravém jídle na cesty a dovolené jsme se rozepsali v předchozím článku. Pod stanem, na vodě nebo při kempování v divoké přírodě s sebou ale často máte jen vařič s ešusem a potřebujete, aby se jídlo nezkazilo.

Plecháček z řady PRO Planetu s kávou.

Je to sice náročnější, ale i tak si můžete pochutnat, a to zejména s naší rostlinnou řadou PRO Planetu. Poradíme vám, jaké jídlo je vhodné na kempování.

Co si pohlídat u jídla na cesty

  • Hmotnost – pokud jedete autem do kempu, váha potravin vás nemusí trápit. Chcete-li si vyrazit na horský trek a nést veškeré vybavení na zádech, počítejte každý gram.
  • Trvanlivost – je důležitá hlavně u vícedenních výletů. Popřemýšlejte, jaké jídlo vydrží bez lednice, a udělejte si dostatečné zásoby.
  • Energetická hodnota – tělo potřebuje dostatek živin, které vám zajistí energii po celý den. Vyhýbejte se ale prázdným kaloriím.
  • Příprava – zvažte, kolik času budete moct věnovat přípravě a jaké možnosti vám nabídne sbalené vybavení.

Plnohodnotná jídla se dají připravit i v přírodě

Jídlo na kempování se musí dát rychle a jednoduše připravit. Sterilovaná hotová jídla tímto sice vynikají, ale často bývají plná konzervantů a stabilizátorů. Poradíme vám, jak si uvařit chutné a zdravé jídlo jen z pár surovin. Vždy záleží na tom, kam vyrážíte a jaké máte možnosti.

Instantní kaše na snídani v přírodě.

Snídaně

Není nic snazšího než si připravit poctivou instantní kaši, která zasytí a dodá vám energii na celé dopoledne. A nemusíte zůstat jen u klasické ovesné kaše. na výběr máte taky pohankové, vícezrnné nebo rýžové kaše, které jsou vhodné i pro celiaky. Pokud vám to místo v bagáži dovolí, můžete si do sklenice namíchat i vlastní směs z celozrnných vloček a lupínků, oříšků a sušeného ovoce. Stačí pak zalít horkou vodou a vydatná snídaně je na světě.

TIP: Pokud si chcete ráno přispat, připravte si ovesnou kaši přes noc.

Oběd a večeře

Někteří na cestách oběd vynechávají úplně, jiní zakousnou jenom něco menšího a dopřejí si zase pořádnou večeři. Ať už jste zvyklí na cokoliv, pamatujte si, že byste neměli zapomínat na bílkoviny. Maso a sýry jsou nepraktické, protože se rychle zkazí. Vsaďte proto na veganské alternativy masa, jejichž základ tvoří klíčené luštěniny plné proteinů.

Veganské alternativy masa

Proč patří směsi PRO Planetu mezi ideální jídla na kempování?

  • Směsi jsou sušené, nehrozí tak, že se brzy zkazí. Nemusíte je skladovat v chladničce. Veganský burger, prejt nebo karbanátek si pak jednoduše připravíte jak v kempu, tak i na horském treku.
  • Balení jsou ekonomicky výhodná. Jedno vám vystačí na 4 porce.
  • Skvělé je, že nemusíte spotřebovat celé balení najednou. Jednoduše si odsypete přesně tolik, kolik potřebujete, a zbytek vám zůstane na další den.
  • Najdete v nich nejen bílkoviny, ale také vlákninu, minerální látky a vitamíny, především ty ze skupiny B.
    Rostlinné alternativy masa jsou snadno stravitelné, díky čemuž nezatížíte své zažívání ani na cestách.

Veganský burger.Veganský karbanátek.Veganský prejt.

Pokud se neobejdete bez pečiva, vezměte ho s sebou také. Zapomeňte ale na kupované chleby z droždí, ty se brzy zkazí. Před cestou si upečte poctivý domácí chleba, který vám na několik prvních dnů vystačí. Ulehčete si práci a připravte si jeden z kvalitních Semix směsí na pečení chleba.

Svačiny

Na krátké i vícedenní výlety se skvěle hodí sladké i slané müsli tyčinky. Pokud vám čas dovolí, napečte si předem trvanlivé sušenky. Oblíbené jsou ovesné, ale pochutnáte si také na cizrnových sušenkách s kokosem a rozinkami. Chutnou svačinou jsou i nutričně vyvážené pětizrnné chlebíčky.

Pětizrnné chlebíčky.


TIP: Bílkoviny doplňte také prostřednictvím proteinových produktů.

Co se týče ovoce a zeleniny, volte takové druhy, které dlouho vydrží a cesta jim neublíží. Volbu číslo jedna představují jablka, hrušky, mrkev a na první dny také papriky.

Vyberte si ze seznamu vhodného jídla na kempování

  • Knäckebroty
  • Proteinové tyčinky
  • Oříšky a semínka
  • Sušené ovoce
  • Zavařené pokrmy
  • Kvalitní dehydrované potraviny
  • Konzervy
  • Luštěniny
  • Sušené maso
  • Profesionální expediční strava