Produktyimg Menu

Šťastné a rostlinné: sváteční pohoštění bez masa

Pokud budete hostit vegetariány a vegany, nebo jste sami přešli na rostlinnou stravu a chystáte se slavit čistě veganské Vánoce, nebojte se, že by sváteční bezmasá tabule byla chudá. Jde to chutně i rostlinně a každé vánoční jídlo, které máte rádi, připravíte i ve vegetariánské či veganské verzi. Přinášíme inspiraci, jak si poradit s vánočním menu bez masa.

Svátky si užijete i bez masa

Štědrovečerní večeře a další sváteční jídla by měla být slavnostnější než pokrmy běžných dnů. A připravíte je i čistě rostlinně. Jen si dejte pozor, koho budete hostit – vegetariáni se většinou vyhýbají pouze masu a někteří dokonce jí ryby, vegani naproti tomu nekonzumují žádné živočišně složky. Řada tradičních pokrmů je bezmasých, v jiných se zase dají použít rostlinné alternativy.

TIP: Nejen k večeři se hodí tradiční staročeský houbový kuba.

Vyjděte vstříc svým blízkým, kteří se rozhodli vyřadit maso a jiné živočišné složky z jídelníčku, ať už z etických důvodů, v souvislosti s environmentální situací a udržitelností, nebo proto, že jim maso zkrátka nechutná. Semix přichází s novou řadou veganských produktů PRO Planetu, které si oblíbí i milovníci masa. Zjistěte více o projektu PRO Planetu.

Bez cukroví by to nešlo

Svátky bez cukroví si asi umí málokdo představit, problém přichází s dietním omezením. Pokud pečete bez lepku, máte takřka vyhráno, stačí sáhnout po bezlepkových produktech, jinak recepty zůstávají stejné. Veganské cukroví ale vyžaduje trochu více kreativity, obvykle ale stačí máslo, vejce a mléko vyměnit za jejich rostlinné alternativy.

Máte rádi tradiční linecké cukroví? Klasické máslo nahraďte rostlinným tukem (to platí i u ostatních druhů cukroví) a vejce třeba agávovým sirupem, chia nebo lněnými semínky, rozmixovaným banánem či extra jemným tofu, které pomůže spojit všechny ingredience. Polevu na perníčky připravíte smícháním cukru moučky a citrónové šťávy nebo vyšleháním s rostlinným mlékem. Upéct veganské cukroví není o nic náročnější než to klasické.

TIP: Pokud si chcete pečení trochu usnadnit, sáhněte po směsích na pečení. U nás najdete například chutný žitný perník.

Vegetariánská štědrovečerní večeře zachutná i milovníkům masa

Pokud patří rybí polévka mezi vaše oblíbené, nevzdávejte se jí. Uvařte si falešnou rybí polévku z kořenové zeleniny a pro typickou chuť do ní přidejte mořské řasy.

Mezi tradiční polévky, které ocení i vegetariáni a vegani, patří také:

  • hrachová
  • zelná (ať už kyselice, nebo zelňačka bez uzenin)

Slavnostní vegetariánské menu.

Vegetariánský či veganský bramborový salát přichystáte jednoduše. Vynecháte vajíčka a klasickou majonézu nahradíte veganskou. Můžete si připravit i domácí z rostlinného oleje, mléka a hořčice. Existuje celá řada variací, setkáte se například s majonézou z cizrny, bílého tofu, červené čočky nebo kešu oříšků. Pro autentičtější chuť do ní přidejte černou sůl, která chutná po vajíčkách. Ale co k bramborovému salátu pro vegetariány a vegany?

Pro tradicionalisty

Pokud se chcete co nejvíce držet tradic, osmažte si „ovesného nekapra“ = veganské placičky ze zeleniny a ovesných vloček s řasou Nori pro autentickou chuť. Stejně tak připravíte hlívu, celer, tofu, tempeh, seitan či sójové plátky. Dopředu je naložte do marinády s mořskou řasou, aby získaly chuť ryby. Vejce v trojobalu nahraďte rostlinným mlékem nebo hraškou (speciální směsí na obalování).

Pro experimentátory

Na zvyky si příliš nepotrpíte? Když vás tradice nedrží zpátky, pochutnáte si takřka na čemkoliv. Sáhněte po nejrůznějších alternativách masa a připravte si veganský karbanátek nebo čevabčiči. Zvolit můžete i exotický falafel, zeleninové sushi s vůní ryby nebo třeba vegan burger. Přílohou pak nemusí být bramborový, ale i zeleninový salát nebo pečená zelenina.

Veganské jednohubky z pětizrnného chlebíčku.

Veganské jednohubky potěší nejen na Silvestra

Silvestrovské pohoštění se často nese ve znamení menších chuťovek. Ať už zvolíte klasické chlebíčky a jednohubky, nebo vyzkoušíte něco exotičtějšího, připravte nápadité veganské a vegetariánské menu. Mezi oblíbené patří luštěninové pomazánky nebo guacamole – dejte si je s pětizrnnými chlebíčky. Vyzkoušejte také dip z naklíčeného hrachu. Běžně už seženete i veganské sýry. Nezapomeňte také na ovoce, zeleninu a oříšky.

Co to zkusit rostlinně po celý rok

Rostlinná strava, respektive snížení konzumace živočišných produktů patří k zásadám zdravého životního stylu. Pokud si nejste jistí, že byste to vydrželi, vyzkoušejte si to třeba v postním období. Poradíme vám, jak vydržet půst bez masa, a třeba zjistíte, že vám taková strava vyhovuje.