Produktyimg Menu

Slané snacky nejen k večernímu posezení u vína

Slané snacky bývají často plné nezdravých tuků a obsahují velké množství soli. Existuje však mnoho chutných a zdravých alternativ, které nejenže uspokojí chuťové buňky, ale svým složením potěší i vaše tělo. Projděte si naše tipy na zdravé slané mlsání, které se hodí nejen k vínu, ale i na večírky, oslavy nebo jen tak na posezení s přáteli. 

Zdravé slané mlsání je alternativou k tradičním snackům

Zdravé slané snacky nabízí několik výhod. Nejenže poskytují tělu potřebné živiny, jako je vláknina, bílkoviny nebo zdravé tuky, ale zároveň snižují konzumaci nadbytečných kalorií, nezdravých tuků a soli. Zdravé slané mlsání se stává součástí zdravého životního stylu. Slané snacky by měly přinést pocit sytosti a energie, vybírejte proto potraviny bohaté na minerály, vitamíny a vlákninu.

Konzumace těžkých a nezdravých jídel, obzvlášť večer, může způsobit trávicí problémy a pocit těžkosti. Zdravé slané snacky mají oproti těm klasickým výhodu v tom, že jsou lehce stravitelné, nezatěžují organismus a podporují správné trávení. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám plným soli a umělých přísad a předejděte tak nejen nadýmání, ale i dalším zažívacím potížím.

Co na oslavu místo chlebíčků? Zdravé chuťovky na párty nemusí být nudné

Díky kvalitním a čerstvým surovinám (semínka, ořechy, zelenina a celozrnné produkty) obohatíte svůj jídelníček o pestré a chutné kombinace, které podporují zdraví a vitalitu.

Slané mini müsli tyčinky

Chuťovky k vínu.

Slané mini müsli tyčinky představují zajímavou a oblíbenou alternativu k tradičním sladkým tyčinkám. Kombinují slanost s přirozenou chutí surovin, jako jsou ovesné vločky nebo luštěniny. Slané müsli tyčinky naaranžujte na sýrový talíř místo klasických krekrů. Dejte si na prezentaci záležet a přidejte také kuličky hroznového vína.

TIP: Vyzkoušejte i naše nové luštěninové tyčinky.

Luštěninové müsli tyčinky.

Pětizrnné chlebíčky

Pětizrnné chlebíčky jsou plné ovesných vloček, semínek ze slunečnice, čočky, lnu a dýně. Chlebíčkům navíc dodává výjimečnou chuť také rýžový sirup a voňavý rozmarýn. Pětizrnné chlebíčky se skvěle hodí jako příloha k salátu či chuťovka k vínu nebo z nich připravíte zdravé jednohubky.

Pětizrnné chlebíčky s tuňákovou pomazánkou
Suroviny: 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, 3 lžičky majonézy (veganské), 1 kelímek zakysané (veganské) smetany, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř, kousek másla či ghi, vejce uvařené natvrdo podle chuti

Postup:

  • Tuňáka nakrájejte na menší kousky, přidejte veškeré další ingredience a zamíchejte.
  • Můžete do pomazánky zamíchat také natvrdo uvařené vejce a celou směs rozmixovat.
  • Pomazánku namažte na pětizrnné chlebíčky o dozdobte polníčkem nebo rukolou.

Pětizrnné chlebíčky s avokádovou pomazánkou
Suroviny: 1 středně velké zralé avokádo, šťáva z 1 limetky, 1 menší stroužek česneku, 1 lžíce tahini pasty, 3 lžičky kokosového jogurtu (lze nahradit bílým jogurtem), ¼ lžičky mletého římského kmínu, ¼ lžičky mletého koriandru, sůl

Postup:

  • Avokádo oloupejte, zbavte pecky a vložte do mixéru. Zakápněte limetkou, přidejte nadrobno nakrájený česnek, tahini pastu, kokosový jogurt, koření a špetku soli.
  • Rozmixujte dohladka.
  • Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou a dozdobte dle vlastní fantazie. Posypte je čočkovými lupínky a čerstvým koriandrem. Nebo pomocí škrabky naškrábejte cuketu na tenké plátky, stočte je do ruličky, uprostřed překrojte a usaďte do pomazánky.

Pětizrnné chlebíčky ideální na jednohubky.

TIP: Pomazánky tvoří skvělou kombinaci také se semínkovým chlebem nebo Čtyřklíčkem.

Hummus s čerstvou zeleninou

Hummus neboli cizrnovou pomazánku připravíte v bezpočtu variací. I když ji můžete podávat s celozrnným pečivem, alternativou je i čerstvá zelenina nakrájená na „tyčinky“. Skvělou volbou je například mrkev, okurka nebo řapíkatý celer. Vyzkoušejte třeba náš luštěninový hummus z klíčených hrachových, čočkových a cizrnových lupínků.

Luštěninová pomazánka = hummus.

Zdravý dip s krekry

Kupované dipy bývají často plné konzervantů, stabilizátorů a další přidaných látek. Navíc obsahují i větší množství soli a cukru. Mějte kontrolu nad použitými surovinami a připravte si například dip z klíčeného hrachu. Místo něho můžete použít také čočkové nebo cizrnové lupínky. Skvělou kombinaci představuje s krekry z klíčeného hrachu.

Odlehčené chuťovky k vínu

  • Okurkové jednohubky – okurku nebo cuketu nakrájejte na kolečka, namažte svou oblíbenou pomazánkou a dozdobte bylinkami.
  • Mozzarellové špízy – mini mozzarelly light, cherry rajčátka a lístky bazalky jednoduše napíchněte na špejle.
  • Chipsy z červené řepy – okořeněná kolečka červené řepy osmahněte na pánvi nebo pečte v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem.

Zdravé slané mlsání představuje chutné a vyvážené řešení

Zvolit zdravější alternativy k tradičním slaným snackům neznamená ztrátu chuti. Ať už chystáte večírek s přáteli, nebo si jen chcete zpříjemnit večer s lahví vína, vyzkoušejte zdravé slané mlsání v našem podání. Nejenže si pochutnáte, ale zároveň podpoříte své zdraví a dodáte tělu důležité živiny.